Joves davant l'1 de Maig. Treball decent, dret, no privilegi

Manifest d'ITD per al Primer de Maig 2025

L'1 de maig de 2025, commemorem el Dia Internacional dels treballadors i les treballadores, així com la festivitat de Sant Josep Obrer. En aquest dia, volem posar la mirada en el nou paradigma social que afronta la joventut en el món laboral.

Avui, les persones joves viuen un context social molt diferent en comparació amb les generacions passades. Comencen a treballar més tard del que era normal, a causa de les exigències del mercat laboral, que demana hiperformació i experiència prèvia. A això se sumen els prejudicis socials que els encasellen com una generació inconstant, poc compromesa o irresponsable, sense pensar en tots els problemes als quals s'enfronten. Alhora, el canvi en la realitat econòmica ha fet que treballar ja no sigui garantia d'independència. Segons dades de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya de 2025, "una persona jove hauria de destinar el 102,3% del seu salari per poder llogar un habitatge en solitari".

La falta d'estabilitat laboral limita la capacitat de la joventut d'imaginar-se un futur digne. La impossibilitat d'accedir a ocupacions estables i amb drets consolida un model en el qual la precarietat esdevé el normatiu, afectant la salut mental i emocional de tota una generació. En aquest context, la incertesa s'instal·la en la vida quotidiana, erosionant l'esperança i fent que l'accés a un treball decent sembli un privilegi difícil d'assolir. "Quan no saps si demà vas poder donar de menjar als teus fills, o si el que estàs estudiant et permetrà tenir una feina digna, és fàcil caure en el desànim. On buscar l'esperança?" (Bula del 2025).

Aquesta mancança d' unes bones condicions de treball provoca en les persones joves la manca d' esperança. Esperança per la possibilitat de canvi, per l' alternativa, per la solució o per la justícia.

Volem recordar les paraules del papa Francesc, en l'encíclica Laudato Si: «El treball és una necessitat, part del sentit de la vida en aquesta terra, camí de maduració, de desenvolupament humà i de realització personal. Ajudar els pobres amb diners ha de ser sempre una solució provisòria per resoldre urgències. El gran objectiu hauria de ser sempre permetre'ls una vida digna a través del treball.»

Des de la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD) volem donar veu als problemes que viu la joventut. Per això, denunciem aquest nou paradigma social, reclamant a les Institucions Públiques i a la societat escolta per entendre la precarietat laboral, la falta d'accés a l'habitatge o la problemàtica per aconseguir estabilitat vital o emocional. Treballar ja no és suficient.

És hora d'alçar la veu i reivindicar la necessitat d'un símbol d'esperança per a la joventut. "No s'oblidin: l'esperança no defrauda mai" (Bula del 2025). Treball decent, dret, no privilegi.

Joan Rosinach