La invisibilitat laboral de les dones: una realitat que cal combatre

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Càritas Diocesana de Lleida se suma a la iniciativa Església per un Treball Decent (ITD) per denunciar la precarietat i la invisibilitat de milers de dones que treballen en l’economia submergida. Aquest fenomen, que afecta sobretot treballadores de la llar, jornaleres, cuidadores i netejadores, perpetua la desigualtat i la vulnerabilitat d’aquestes dones, moltes d’elles en situació administrativa irregular i sense drets laborals.

Segons les dades disponibles, el treball informal representa fins al 18% del PIB espanyol, amb un impacte directe en milions de dones que no tenen accés a prestacions socials ni a condicions laborals dignes. La situació és encara més preocupant per a les dones migrants, que es troben amb barreres administratives, discriminació i risc d’explotació laboral i sexual. La manca de contractes formals, la inseguretat econòmica i la por a represàlies dificulten la denúncia d’aquestes situacions injustes.

Davant d’aquesta realitat, ITD proposa una sèrie de mesures concretes per combatre la precarietat laboral femenina. Entre aquestes iniciatives destaquen la regularització del sector domèstic i agrari, l’enfortiment de la inspecció laboral per evitar abusos i explotació, la regularització de persones migrants per garantir els seus drets laborals i socials, i la promoció de formació i capacitació per accedir a llocs de treball més estables i dignes. A més, es reclama un compromís ferm de la societat i de les institucions per facilitar la conciliació laboral i familiar, així com un acompanyament pastoral i social per donar suport a les dones més vulnerables.

En aquest 8 de març, Càritas fa una crida a la societat per prendre consciència i actuar contra aquesta realitat. “No podem permetre que cap treballadora sigui invisible. Necessitem un compromís col·lectiu per garantir drets i condicions de treball dignes per a totes les dones”, conclou el manifest d’ITD.

Joan Rosinach